Ingrediëntenlijst Nordic cookie;

  • 150 gr boter op kamertemperatuur
  • 250 gr rietsuiker
  • 75 gr bruine suiker
  • 2 eieren
  • klein tl zout
  • 300 gr tarwemeel
  • 26 gr zoethoutpoeder (offline verkrijgbaar of zend even een mail)
  • 75 gr amandelen, grof gehakt
  • 120 gr chocolade, grof gehakt

Nordic cookie, een recept van Claus Meyer een van de oprichters van Noma, voedsel activist, auteur van kookboeken, professor en tv persoonlijkheid. Deze Nordic cookie is heerlijk recept wat eenvoudig te maken. Het verrassingseffect van deze heerlijke koekjes, en waarmee je veel succes zult hebben, is het zoethout. In Nederland kennen we zoethout alleen als drop of om op te kauwen. In Scandinavië doen ze er zoveel meer mee, zoals bijvoorbeeld over ijs of appel, in gerechten of om vlees mee lakken. Zoethout is de gemaakt van de wortels van zoeth

Bereiden
Laat de voorverwarmen op 200 °C. Mix de suiker door de boter. Als het goed gemengd is voeg je een ei toe, mix het goed door en voeg het andere ei toe. Voeg het zoethout en het zout tezamen met het meel in een kom en roer het goed door elkaar. Mix het met het boter en suiker mengsel mix goed door elkaar en voeg de chocolade en amandelen toe. Mix nog even goed door.

Nu kunnen we ze gaan bakken. Voor grote koeken vorm je balletjes van ca. 45 gr en leg deze op een bakplaat waarop bakpapier is geplaatst. Druk ze een beetje plat en houdt er genoeg ruimte tussen. Bak deze in de oven ongeveer 14 minuten. Of maak er een model pepernoot van. Vorm hiervoor kleine balletjes en druk deze licht plat leg deze op een bakplaat waarop bakpapier is geplaatst. Druk ze een beetje plat en houdt hier ook genoeg ruimte tussen. Bak deze in de oven ongeveer 7-8 minuten, afhankelijk van je oven.